:: ::

 
 
 

                          

                              Το Ιερό του Υψίστου Διός

 

Το Ιερό αυτό που η ανακάλυψή του ανακοινώθηκε στις αρχές του Αυγούστου του «2003», επιβεβαιώνει τις θέσεις πού αναπτύσσουμε στο βιβλίο μας «Δεκαπέντε εσταυρωμένοι και αναστημένοι Σωτήρες» Εκδόσεις Δαδούχος Τ.Θ. 50132
Τ.Κ. 54013 Θεσ/νικη: Πώς ο χριστιανισμός είναι προϊόν συγκρητισμού αρχαιοτέρων από αυτόν θρησκειών.

Το προσωνύμιο «Ύψιστος» είναι δάνειο από την Ελληνική  Πολυθεϊστική Θρησκεία. Αναφέρεται από τον Αισχύλο («και τέλειον Ύψιστον Δία», Ευμενίδες 28), από τον Παυσανία (9. 8, 5) που αναφέρει Ναό του «Υψίστου Διός» δίπλα στις Ύψιστες Πύλες της Θήβας και από τον Πίνδαρο Ν1. 90,11.2.

Σύμφωνα με την άποψη του υπευθύνου αρχαιολόγου (Εφημερίς «Ελευθεροτυπία», περιοδικό «Επτά» της 3-8-«2003» σελ. 20-21), «Η ένθρονη αυτή μορφή του Διός Υψίστου που παραπέμπει στον ύψιστο θεό της παλαιάς διαθήκης βρίσκεται πρώτη φορά...Πίστευαν δηλαδή οι Μακεδόνες Βασιλιάδες στον ένα Θεό».

Πώς μπορεί να σχετίζεται ο ιεχωβά των εβραίων με τον Ύψιστο Δία των Ελλήνων, αφού πρώτον ο ιεχωβά δεν απεικονίζεται και δεύτερον Ύψιστος σημαίνει ανώτερος απ’ όλους τους άλλους Θεούς μία ξεκάθαρα πολυθεϊστική αντίληψη. Πρόκειται βέβαια για μία προσπάθεια για να πειστούμε πώς ο χριστιανισμός δεν επεβλήθη διά της βίας και των διώξεων στην Ελλάδα αλλά ήταν μία φυσική αν όχι και αναγκαία εξέλιξη.

Στο άρθρο αυτό αποδίδεται η καταστροφή του Ιερού σε σεισμό ή πλημμύρα. Κανείς δεν τολμά να διατυπώσει και την τρίτη και πιο πιθανή θεωρία να καταστράφηκε από τους «τα φαιά φέροντες». Ίχνη φωτιάς βρέθηκαν επίσης στο Ιερό του Διονύσου στην καλή Βρύση Δράμας ένα στοιχείο που επίσης αποσιωπήθηκε.

 Γεώργιος Γρηγορομιχελάκης τηλ:  6945-638884

Ερευνητής- Συγγραφέας του βιβλίου «Το βιβλίο που η εκκλησία σου δεν θέλει να διαβάσεις».

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα